Θρέψη και λειτουργία των μαλλιών

Τι είναι όμως τα μαλλιά και γιατί τα χρειαζόμαστε;1

Ένας υγιής άνθρωπος έχει περίπου 80.000 έως 150.000 τρίχες μόνο στο κεφάλι του. Και δεν περιορίζονται εκεί - όλη η επιδερμίδα, πλην των χειλιών, του εσωτερικού της παλάμης και της πατούσας, είναι τριχωτή. Τί ακριβώς είναι όμως η τρίχα;
Από ιατρικής άποψης οι τρίχες, όπως και τα νύχια, ανήκουν στα εξαρτήματα του δέρματος. Μια τρίχα του κεφαλιού έχει διάμετρο περίπου 0,04 mm. Το ορατό μέρος είναι το στέλεχος της τρίχας, που είναι δομημένο σε τρεις στιβάδες:1,2

 • Ο μυελός της τρίχας βρίσκεται στο εσωτερικό της τρίχας.
 • Ο φλοιός της τρίχας περιβάλλει τον μυελό. Σε αυτόν βρίσκονται οι χρωστικές που καθορίζουν το χρώμα των μαλλιών.
 • Η εξωτερική, σκληρή στιβάδα που ονομάζεται περιτρίχιο σταθεροποιεί την τρίχα, την προστατεύει από την αφυδάτωση και της δίνει μεταξένια λάμψη μέσω της περιεκτικότητας σε λιπίδια.

   

Η τρίχα είναι ενεργή κάτω από το δέρμα2-4

Το ενεργό τμήμα της τρίχας κρύβεται κάτω από την επιδερμίδα: Η ρίζα της τρίχας βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό θυλάκιο, που ονομάζεται τριχοθυλάκιο. Το ελαφρώς διογκωμένο κατώτερο σημείο, ο βολβός, είναι το τμήμα της τρίχας που ευθύνεται για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Εδώ βρίσκονται τα επονομαζόμενα μητρικά κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό νέας ουσίας για την ανάπτυξη των τριχών. Τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά και δομικά στοιχεία προέρχονται από μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στη θηλή της τρίχας, η οποία καταλήγει από το εσωτερικό του σώματος στη ρίζα της τρίχας. Η θηλή της τρίχας διαθέτει επίσης νευρικές ίνες. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθουμε πόνο όταν τραβάμε ή αφαιρούμε μια τρίχα.

 

Πολλοί τύποι τρίχας, πολλές λειτουργίες1

Όσο διαφορετική είναι η εμφάνιση των τριχών στο κεφάλι, των βλεφαρίδων και των λεπτών τριχών στα χέρια, τόσο διαφορετική είναι και η λειτουργικότητα αυτών των τύπων τρίχας:

 • Οι λεπτές τρίχες στο δέρμα προστατεύουν από το κρύο και την ακτινοβολία UV.
 • Οι τριχούλες στη μύτη και τον ακουστικό πόρο συγκρατούν τη σκόνη.
 • Τα φρύδια και οι βλεφαρίδες εμποδίζουν τις σταγόνες ιδρώτα και τα ξένα σωματίδια να μπουν στα μάτια.

Οι τρίχες συνδέονται άμεσα με τις ενστικτώδεις σωματικές αντιδράσεις μας. Έτσι, όταν νιώθουμε κρύο ή βιώνουμε έντονα συναισθήματα, συστέλλεται ο ορθωτήρας μυς και σηκώνεται η τρίχα: Είναι αυτό που λέμε «ανατρίχιασα».

 

Τα μαλλιά επηρεάζουν την εξωτερική μας εμφάνιση

Φυσικά, τα μαλλιά είναι πολύ σημαντικά για την εμφάνισή μας. Σγουρά ή ίσια, ξανθά, σκούρα ή λευκά, ως πλούσια χαίτη ή αραιά με μεγάλο μέτωπο, τα μαλλιά χαρίζουν σε κάθε πρόσωπο την πολύ ιδιαίτερη μορφή του. Τα πρότυπα ομορφιάς και η κοινωνική καταξίωση συνδέονται στενά με το χρώμα, τον όγκο και τη μορφή των μαλλιών.

Τα μαλλιά είναι τόσο σημαντικά για την εξωτερική μας εμφάνιση, ώστε η κόμμωση ή το χρώμα των μαλλιών να μπορούν να αλλάξουν τελείως την εικόνα ενός ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο πως όταν αλλάζουμε κόμμωση νοιώθουμε μερικές φορές «άλλος άνθρωπος».

Root wave
 1. Forslind B. Structure and function of the hair follicle, in Camacho F .Hair and its Disorders: Biology, Pathology and Management. Chapter 1; pag.3-15, Martin Dunitz Ltd 2000.

 2. Yang FC, Zhang Y, Rheinstädter MC. The structure of people's hair. PeerJ. 2014;2:e619.

 3. Hoover E, Alhajj M, Flores JL. Physiology, Hair. [Updated 2020 Jul 27]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan

 4. Harrison S. and Bergfeld W. Diffuse hair loss: Its triggers and management, Cleveland Clinic Journal of Medicine, 2009 (June); Vol. 76; 6:361-367.

 5. Springer K, Brown M, Stulberg DL. Common hair loss disorders. Am Fam Physician. 2003 Jul 1;68(1):93-102. PMID: 12887115.

 6. Harrison S. and Bergfeld W. Diffuse hair loss: Its triggers and management, Cleveland Clinic Journal of Medicine, 2009 (June); Vol. 76; 6:361-367

 7. Sinclair R. Female pattern hair loss: Current treatment (Review Article), Clinical Interventions in Aging. 2007:2(2) 189–199.

 8. Trüeb R. M. Aging of hair. Journal of Cosmetic Dermatology. 2005; 4:60-72.

 9. Gehring W., Gloor M. Phototrichogram evaluation of hair growth products: results of a double-blind randomized study in women with androgenetic alopecia using an oral combination product of millet seed extract, L-cysteine, and calcium pantothenate, or placebo. Zeitschrift für Hautkrankheiten. 2000; 75:419-23.

 10. https://www.health.com/beauty/16-hair-myths-you-need-to-stop-believing. Aνακτήθηκε στις 09/02/2021

 11. American Academy of Dermatology Association. https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/stop-damage

 12. Harrison S. and Bergfeld W. Diffuse hair loss: Its triggers and management, Cleveland Clinic Journal of Medicine, 2009 (June); Vol. 76; 6:361-367.

 13. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/pillowcase-benefits. Ανακτήθηκε 09.02.2021